Kuinka monta takkia on tarpeeksi?

Olen jo vuosia kummastellut minimalistien koulukuntaa, joka julistaa, että ihminen pärjää vaikkapa vain 30 vaatteella – läpi vuoden. Suomessa. Riittää, kun on yksi täydellinen kasmirneule, yksi talvitakki, neljät kengät – yhdet per vuodenaika, ja niin edelleen. Usein tämän pienen mutta täydellisen vaatekokoelman vaateparret koostuvat niin sanotuista klassikoista kuten trenssistä, valkoisesta kauluspaidasta ja pikkumustasta – tiedättehän.

takit

Project 333:n mukaisia neljän vuodenajan mukaan jaettuja 33 vaatekappaleen kokonaisuuksia laatiessani olen miettinyt vaatemääriä ja etenkin mahdollisimman pieniä vaatemääriä enemmänkin. Tiedostan, että omistan aika pirun monta takkia, mutta jos ollaan tarkkoja, Suomen leveysasteilla ei pärjää maalis-toukokuussa vain yhdellä ohuella kevättakilla. Tarvitaan vähintään yksi lämpimämpi välikausitakki ja yksi aidosti ohkainen kevättakki – ja mielestäni myös toinen välikausitakki, hieman ensimmäistä kepoisempi mutta kevättakkia lämpimämpi. Ja sama syksyllä, tosin silloin voi käyttää näitä samoja kolmea välikausi- ja kevättakkia – ellei ole kuten minä, joka tykkää käyttää keväällä trenssejä ja syksyllä viittoja. Tietyt takit kuuluvat mielestäni vain kevääseen ja tietyt syksyyn, eli trenssi kevääseen ja villakangasviitta syksyyn.

Itselleni kevään lämpimämpi välikausitakki voisi olla villakangastakki, kevyempi välikausitakki nahka- tai mokkarotsi tai vanulla kevyesti tikattu takki, esimerkiksi BAUM UND PFERDGARTENin leotakki tai PIRETAn samettitakki, ja kevätakki trenssi tai parka.

Ja TAAS huomaan, että HALUAN pukeutua keväällä SEKÄ nahkatakkiin, trenssiin, samettitakkiin, villakangastakkiin, leotakkiin, mokkatakkiin ETTÄ parkaan. Se tarkoittaa, että en selviä keväästä maksimissaan kolmella takilla vaan haluan käyttää seitsemää takkia. Tässä vaiheessa minimalistit haukkovat henkeään. He nimittäin todella selviävät yhdellä takilla keväisin.

piretta

mango

Mutta minulla on etenkin takkien kohdalla lavea maku – minä yksinkertaisesti sanottuna pidän takeista. Pidän eri tyylisistä ja eri mallisista takeista: nahkatakeista, villakangastakeista, viitoista, parkoista eli maihareista, pitkistä ulstereista, lyhyistä ja pidemmistä trensseistä, lyhyistä ja niukoista bukleejakuista, väljistä bleisereistä, mokkarotseista, samettitakeista… onko siis ihme, että takkeja on meikäläisellä enemmän kuin laki sallii?

Ei. Se on juuri se selitys, miksi minulla on niin monta takkia.

Ison vaatemäärän kanssa pähkäilyä ei olisi varmaankaan koskaan kohdallani syntynyt, jos olisin tyyliltäni minimalisti tai selkeästi yhden, tietynlaisen tyylin kannattaja: vaikkapa pelkästään mustiin pukeutuva, gootti, hevari, punkkari, runotyttö, klassikkojen nimiin vannoja – mutta en ole. Tyylini on muuttunut ja kehittynyt tämän viiden ja puolen vuoden aikana, jona olen tyyliblogiani pitänyt, ja vaikka kuinka usein sitä edeltävinäkin vuosina. Ja se on aivan normaalia. Siitä ei pidä kantaa huonoa omaatuntoa.

Eikä edes siitä minimalistia suuremmasta takkikokoelmasta.

Mainokset

4 vastausta to “Kuinka monta takkia on tarpeeksi?”

 1. June Says:

  Olennainen niin takkien kuin muidenkin vaatekappaleiden määrään vaikuttava seikka on mielestäni se, että henkilöllä nyt vaan sattuu olemaan erilaisia tyylivariaatioita kuukauden jokaiselle päivälle. Ymmärrän, että joku klassisesta, yksinkertaisesta ja siististä pukeutumisesta pitävä pärjää pelkällä trenssillä läpi kevään, mutta en minä. Pitää olla eri tyylisiä takkeja eri mielentiloihin, ja säätiloihinkin toki. ;)

  • Vimps Says:

   No NIMENOMAAN, June! Ei minimalisti tai yhtä tiettyä tyylisuuntausta edustava henkilö välttämättä tajua, että vaateomaisuuttaan on vaikea karsia, jos pitää monen tyylisistä vaatteista! Mä myös haluan kostyymikokoelmani olevan myös määrällisesti mieluummin vähän runsas kuin niukka.

   Ihan totta myös tuo, että eri säätilat vaativat myöskin useampia päällysvaatteita – ja myös kenkiä. Esimerkiski sateella, tuulella, räntäsateella tai aurinkoisen lämpimällä kelillä tarvitsee erilaisen takin, sehän on selvä. Onneksi meillä on siis vara, josta valita!

 2. Seitkytluvun takit | Says:

  […] tämä takki, se vuorostaan saa suupieleni kääntymään ylöspäin. Vaikka omistan monillakin mittareilla ajateltuna aivan liian monta takkia, en voinut vastustaa tätä yksilöä, kun se UFFin rekissä tuli vastaan. Tai no, vastustin, […]

 3. Takkeja ei nähtävästi voi olla liikaa | Says:

  […] Olen pähkäillyt ja tuskaillut takkimääräongelman kanssa aiemminkin, mutta ei ”ongelman” ääneen lausuminen tai siitä kirjoittaminen näytä sitä poistavan; takit löytävät yhä luokseni. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: