Projekti Parempia kenkiä

Joskus kolme vuotta sitten päätiin hiljaa pienessä päässäni aloittaa projektin Parempia kenkiä.

Idea projektista sai alkunsa siitä, kun olin ostanut alennuksesta laadukkaat ja hintavat kengät, ja kun olin aikani käyttänyt niitä, tajusin, etten halua laittaa enää yhtään senttiä kenkiin, jotka eivät ole mukavat jalassa. Kenkäfriikkinä olen vuosien varrella ostanut kauniita kenkiä, mutta valitettavasti kaikki niistä eivät ole olleet minun jalkaani miellyttäviä. Materiaalitietoinen olen kuitenkin ollut parikymppisestä asti, eli keinomateriaalia ei kengistäni löydy.

kengat_kaikki2vaaka

Tämän päätöksen tehtyäni päätin luopua kaikista kengistä, joita en käytä ja jotka eivät ole minun tassuuni hyvät, ja lukuisa pari kenkiä onkin sittemmin saanut uuden kodin.

Samalla annoin itselleni luvan hankkia myös uusia kenkiä, jos tiedän, että ne ovat laadukkaat ja malliltaan ja tyyliltään sellaiset, joita käytän pidempään kuin vain yhden sesongin. Tämä on luonnollisesti johtanut jonkun verran kenkäkokoelmani klassistumiseen, mutta toisaalta myös siihen, että omistan yhä enemmän kenkiä, jotka ovat minun tyylini mukaisia. Ja näinhän pitäisi olla aina.

kengat_kaikki2pysty

Kuvissa on viime vuonna hankkimiani kenkiä. 15 kenkäparista kuudet ovat second handia ja seitsemän ostettu alennusmyynneistä. Vain kahdet olen ostanut normaalihintaisena.

Toiset niistä ovat HÖGLin mustat teräväkärkiset mokkaballerinat, jollaisia olin metsästänyt pitkään. Ne ovat osoittautuneet jokaisen euronsa arvoisiksi, sillä ne ovat yhdet eniten viime vuonna käyttämistäni kengistä, ja odotan jo malttamattomana, että kelit lämpenisivät, jotta saisin ne taas tassuihini. Toiset normaalihintaiset ovat NILSON SHOESin leopardikuosiet tossut, jollaisia myös olin etsiskellyt tovin. Tossut ovat poninkarvaa ja mustaa nahkaa, ja myös mitä mukavimmat tasatöppöset. Näitäkin on kulutettu kiitettävästi, muun muassa Ruisrockissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

leot_nilson

Kuvissa vilahtavat myös viime kesänä Oulusta alennusmyynneistä löytyneet TED BAKERin nudet avokkaat ja TIGER OF SWEDENin mustat sandaalit. Nudeja avokkaita olin etsinyt vuosikausia, ja ne pääsivätkin jalkaani sen jälkeen usein, sillä nudet avokkaat sopivat käytännössä kaikkiin asuihin.

tedbakerit_tigerin_sandaalit

Toiset leoparditöppöset ovat TERHI PÖLKIn ja löytyivät vime toukokuussa Fashion Stock Salesta Vanhalta. Nahkaiset leoparditennarit ovat ihan huiput ja ansaitsevat oman postauksensa myöhemmin. ACNE STUDIOSin hunajanruskeat Alma-nilkkurit löytyivät puoleen hintaan kesällä Göteborgista, valkoisella korolla varustetut Tiger of Swedenin nilkkurit nettikaupan alesta, MINNA PARIKAn musta-valkoiset kissankorvaballerinat Parikan oman putiikin alennusmyynneistä ja SAMUJIn mustat tolppakorkoiset avokkaat Samujin Sample Salesta.

Muut kuvissa olevat kengät ovat second hand -löytöjä: kastanjanruskeat buutsit, kirkkaanpunaiset kotimaiset talvimokkasaappaat, valkoiset pyöreäkärkiset avokkaat, lehmuksenvihreät teräväkärkiset avokkaat, mustat spittaribroguet, mustat puukenkäpohjaiset nilkkurit. Vihreät avokkaat löytyivät Hoochie Mama Janesta, muut second hand -ihanuudet Frida marinasta, melkein kaikki sen kirpparipuolelta.

terhipolkin_leot_dieselbuutsti

valkoiset_solenat_punaiset_mokkasaappaat

acnen_almat_parikan_ballerinat

gaborin_spittarit

Kuvat on otettu alkusyksystä, jonka jälkeen kotiutin viime vuoden puolella vielä muutamat kengät.

Kiteytetysti sanottuna projekti Parempia kenkiä tarkoittaa, että haluan omistaa pelkästään kauniita ja mukavia kenkiä, jotka ovat myös niin laadukkaita, että ne kestävät vuosia käytössä.

Tämä on tie, joka tuntuu omalta. Vähemmän kenkiä, mutta entistäkin parempia ja kauniimpia.

kengat_kaikki1
Y L H Ä Ä L T Ä   V A S E M M A L T A
y l i n   r i v i
ACNE Alma | MINNA PARIKKA Pointer | TIGER OF SWEDEN
SECOND HAND | SOLENA, second hand
k e s k i r i v i
GABOR, second hand | TERHI PÖLKKI | DIESEL, second hand
HÖGL | PAN COM, second hand
a l i n   r i v i
NILSON SHOES | VIALIS, second hand | SAMUJI | TED BAKER TIGER OF SWEDEN

Mutta miten paljon kenkiä on tarpeeksi? Tai kuinka monta takkia ihminen tarvitsee? Siitä enemmän lähiaikoina.

Mainokset

6 vastausta to “Projekti Parempia kenkiä”

 1. June Says:

  Leopardikengät <3

  Tää olisi kyllä loistelias projekti meikäläisellekin. Liian usein tulee hankittua kenkiä tyylillä "tarviin tämmöset siihen ja siihen tarkotukseen, nää saa kelvata". Täydellisemmät yksilöthän tulevat vastaan sitten vielä myöhemmin.

  • Vimps Says:

   June, noi molemmat lepardit on ihan lemppareita! Leopardikuosi = ikuinen rakkauteni…

   Joo, voin suositella tätä sinullekin! Aloitat karsimalla ne vähän käytetyt tai huonosti jalkaan istuvat popot, jos sellaisia omistat. Sitten teet listan, mitä kenkiä oikeasti tarvitset ja haluat – mitä vikaa haluamisessa on? Plus niiden budjetin. Sitten alat kytätä alennusmyyntejä ja tarjouksia, josko juuri ne hankintalistalla olevat kengät tulisivat vastaan. Tosin voi joutua odottamaan joitain yksilöitä kauan. Mä esimerkiksi etsin nudeja korkkareita yli kuus vuotta! Ja sit ne löytyi sieltä teiltä Oulusta!

   • June Says:

    Ehdottomasti aloitan tämän projektin! Ja kun lueskelin juttuasi vaatevarasto-excelistä, alkoi himottaa moisen tekeminen myös täällä… ;) Mulla on esim. pieneksi käyneitä bändipaitoja iso liuta, mutta kun ei niitä raaski heittää poiskaan – pitäisi kehittää jotain ommeltavaa niistä sitten. Ehkä leikata logot irti ja tehdä niistä joku tilkkutäkkipaita? Hmmm.

    Lisäksi mua harmittaa suuresti, etten oikein voi käyttää mitään olkaimettomia toppeja enää, koska rakastan sellaisia. Elättelen toiveita, että niitä voisi vielä joskus pitää, enkä raaski laittaa kiertoon. :(

   • Vimps Says:

    Hyvä, June! Saat multa siis halutessasi vinkkejä ja vertaistukea!

    Samoin tuo vaatevarastoin excelöiminen on oikeesti mielenkiintoista, ja silloin saa paremman käsityksen, mitä kaikkea oikeasti omistaa. Luulen vain, että monia ahdistaa moisen tekeminen, mutta itse en pitänyt sitä ahdistavana tai työläänä. Ja jos se ahdistaakin, niin sen avulla on helppo selvittää, mitä vaatteita todella käyttää ja mistä kannattaa luopua.

    Ja ehdottomasti teet jotain niistä bändipaidoista! Muistelen, että esimerkiksi Outi Les Pyy teki jotain kiinnostavaa bändipaidoista siihen Trashion-kirjaansa. Luulen, että googlettamalla löytää lisää hyviä ideoita bändipaitojen kierrättämiseen!

    Olkaimettomat lempparitopit, parhaat niistä, kannattaa pakata vaikka pahvilaatikkoon talteen, niin ne löytyvät, kun haluat joku päivä ottaa ne käyttöön. Ja kyllä tunnesyistäkin saa omistaa vaatteita, vaikka ei niitä enää käyttäisikään – itse olen säästänyt esimerkiksi ensimmäiset viisnollaykköseni.

 2. Potentiaalinen Project 333 | Talvi | Says:

  […] Miman saappaiden lisäksi käytin todella paljon myös ACNEn Pistol-nilkkureita ja VAGABONDin mustia nauhakenkiä. Tämä kaikki on saanut itseni miettimään, että voisin karsia nykyistä kenkäkokoelmaani varsin karkealla kädellä, vaikka olen sitä tehnytkin jo parin vuoden ajan. […]

 3. Tyyliblogi – miksi? | Says:

  […] kirpputori- tai alennusmyyntilöytöjä, höpisen ajatuksiani vaatevalinnoistani tai viime aikojen erilaisista vaatekartoituksista ja -listoista. Kiinnostaako tämä oikeasti ketään – siis ketään […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: